سفارش تبلیغ
صبا ویژن


★☆★ مقالات آموزشی ★☆★

جنگ نرم و تروریسم سایبری دشمن

طمع تروریستی دشمن بر اینترنت ایران

     موضوع جنگ نرم چندین بار درفرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شده و همگان را به درک و فهم درست این جنگ فراخوانده  و فرمودند  نظام اسلامی با جنگ نرم مواجه شده است . و همچنین دانشجویان را به عنوان افسران جوان عرصه جنگ نرم ، نامیده و اساتید و پژوهشگران دانشگاهها را به عنوان فرماندهان  و طراحان در میدان مقابله با جنگ نرم دشمن ، مورد خطاب قرار دادند . جنگ نرم دشمنان در واقع در ادامه تهاجم فرهنگی و تهدید نرم آنان رخ داده  و ملت ایران و نظام اسلامی  را در موقعیت جدیدی قرار داده است . به پایان رساندن توام با موفقیت این جنگ و غلبه بر دشمنان همانند جنگ تحمیلی ، در گرو شناخت دقیق آن می باشد.(1)

   تعریف جنگ نرم Soft War   ؛ در جنگ نظامی توانایی متکی به قدرت سخت مثل ابزار آلات ، ادوات ، تجهیزات و غیره است ولی در جنگ نرم ، توانایی متکی به قدرت نرم است . قدرت نرم  Soft Power  عبارت است از توانایی رسیدن به اهداف و خواسته ها بدون اعمال فشار و ایجاد اجبار و اکراه . در واقع با قدرت نرم ، خواسته ها و اهداف از طریق جذب و متقاعد کردن طرف مقابل به دست می آید . جنگ نرم یا تهدید نرم Soft Threat  به لحاظ مفهومی ارتباط تنگاتنگ دارد . تهدید نرم ، تهدیدی است نامحسوس ، بدون منازعه مستقیم و استفاده از ابزار فیزیکی که به دنبال تغییر  باورها ، افکار  و رفتارها می باشد . با توجه به واژه های جنگ ، قدرت نرم و تهدید نرم  می توان گفت که جنگ نرم ، روشی برای جنگ و غلبه بر طرف مقابل بدون استفاده از ابزار  و زور نظامی اولیه و به صورت جذبی و اقناعی  است . در این جنگ دشمن تلاش می کند با اقدامات نرم افزارانه و روانی ، حوزه  افکار و باورهای جامعه را به منظور تحقق اهداف خود اشغال کند . باید گفت اهمیت جنگ نرم همان ویژگی غیر خشونت آمیز بودن آن می باشد .  

         رهبر معظم انقلاب ماهیت جنگ نرم کنونی  نظام سلطه علیه انقلاب و نظام اسلامی را اینگونه تشریح می نماید :

        " یکی از مسئولان طراز اول رژیم صهیونیستی اسرائیل، توصیه ای به آمریکایی ها  کرد . این توصیه کاملا"  در مطبوعات خارجی و اینترنت  منعکس شد و امر پنهانی و مخفیانه ای نیست . توصیه وی به آمریکایی ها این بود  که بیهوده وقت خود را با عراق و کره شمالی و کشورهایی از این قبیل تلف نکنید . مسئله اصلی شما ایران است اگر  خاورمیانه را می خواهید ، وقتتان را مصروف  عراق نکنید ، سراغ ایران بروید ، کانون و سرچشمه آنجاست ، اما ایران مثل عراق و کره شمالی و افغانستان نیست که بتوان  با حمله نظامی آن را تسخیر  کرد . نظام و حکومت اسلامی متکی به مردم است ، مردم آن را حفظ کرده اند . باید کاری کنید که مردم آن را رها کنند . راهش این است که مردم را با ترویج فرهنگ و ادبیات غربی و فرهنگ و تربیت آمریکایی ، به واگرایی نسبت به دین و سنت و تاریخشان سوق داد . وقتی مردم این تعلقات را رها کردند ، بعد از چند سال بدون اینکه سرمایه ای صرف کنید با یک حمله و تحرک احیانا" نظامی مختصر ، می توانید  این مانع بزرگ یعنی نظام اسلامی را از سر راه بردارید ." (2)

     در جنگ نرم از پیشرفته ترین ابزار  و تکنیکهای روز استفاده می گردد ، در شرایط کنونی ، فضای مجازی و سایبری ، محیط اصلی جنگ نرم به حساب می آید. این فضا امکان غوغاگری با ایجاد جاذبه های گوناگون و خلق بسترهای لازم برای سوار شدن به امواج احساسات را به خوبی فراهم می سازد .

      یکی دیگر از ویژگیهای جنگ نرم ، هیجان ساز بودن آنست با نماد سازی ، اسطوره سازی و خلق ارزشهای جدید ، از احساسات جامعه هدف ، نهایت استفاده انجام می شود . مدیریت احساسات ، یک رکن دیگر در مهندسی جنگ نرم به حساب می آید و تلاش می شود از احساسات و عواطف جامعه هدف به عنوان پلی برای نفوذ در افکار و اندیشه ها برای تغییر و دگرگونی در باورها استفاده گردد .

    در جنگ نرم، ایجاد تردید و بدبینی نسبت به بسیاری از مسایل ، یک اصل و قاعده است  حرکت در این جنگ با خلق تردید و ایجاد نا امیدی و یاس شروع میگردد . با تکیه بر سنت ها و لکن با نو پردازی به صورت ظریف و آرام ، در باورها و اعتقادات اساسی تردید ایجاد می شود و به مرور  بر دامنه این تردیدها افزوده می گردد تا به ایجاد تغییرات اساسی در باورها و ارزش ها دست یابد .

   یکی دیگر از ویژگیهای مهم جنگ نرم ، آسیب محور بودن آن است . آسیب های اجتماعی ،فرهنگی ، اقتصادی و سیاسی  ، میدان مانور جنگ نرم است . دشمنان در جنگ نرم با شناسایی نقاط آسیب جامعه هدف در حوزه های ذکر شده ، فعالیتهای خود را سامان داده و با خلق آسیب های جدید ، بر دامنه تحرکات خود می افزاید. اغراق نیست که ترویج ارتباطات دخترو پسر ، ترویج مدل های جدید لباس و موی سر پسران ، تاکید روی عشق( ویرانگر) و شکست های عشقی، گسترش اعتیاد به مواد مخدر ، انتشار تصاویر و فیلم های مبتذل ، تضعیف بنیان خانواده ، افزایش طلاق ، کمک به ترویج پرخاشگری در عرصه اجتماعی ، رواج چشم و هم چشمی و مصرف گرایی و معرفی نمودن  آنها به عنوان ارزش ، تضعیف جایگاه میراث فرهنگی- دینی ، حمله به معنویات و اخلاق و هزاران مورد دیگر را از موضوعات مورد علاقه دشمنان برای جنگ نرم ، بنامیم . همچنین اشاره به گفته  میشل هولباک ، اسلام ستیز فرانسوی در مورد مسلمانان ، نشان از توجه دشمنان به  آسیب های اجتماعی و موارد به ظاهر جزئی برای پیروزی خود دارند : " برای غلبه بر مسلمانان باید آنها را به فساد کشید  ، از راه زور نمی توانیم دین را متوقف کنیم . جنگ بر ضد مسلمانان و کشتن آنها فایده ای ندارد باید به جای  بمب  ، دامن های کوتاه بر سر آنان فرو بریزیم ! "

تروریسم سایبری

     اما ممکن است جنگ نرم به تروریسم نرم هم منجر شود که مختصری در این رابطه درج می گردد : تروریسم Terrorism  مجموعه اعمال ، ابزار و فنونی است که به صورت منظم و سازمان یافته برای ایجاد احساس ترس دسته جمعی  که خشونت و کشتار بی حساب موجد آن است ،به کار برده می شود. تروریسم نه فقط با استفاده از وسایلی که می تواند زندگی و امنیت افراد را مورد  سوء استفاده قرار دهند، صورت می یابد بلکه از طریق تخریب خشونت آمیز خدمات عمومی و یا تجهیزات  زیر بنایی متعلق به جمع نیز اعمال می شود . هدف از اعمال تروریسم از هم پاشیدن ساخت اجتماعی و سیاسی است که با ایجاد اغتشاش در نظم عمومی ، انجام حملاتی علیه افراد یا گروهها و دستیازی به اعمالی چون تلافی و انتقام، انجام می شود . در مواردی نیز یاغیها و تبهکاران از تروریسم در جهت ایجاد هراسی که در تحقق اهدافشان مفید می نماید ، سود بر می گیرند.(3)

     قبل از ظهور اینترنت ، شاید واژه تروریسم ، صرفا" کشت و کشتار به وسیله بمب گذاری و اسلحه گرم و سایر سلاح ها و روشهای خشونت بار را تداعی می کرد . اما امروزه با گسترش رسانه ها و وسایل ارتباطی ، با نوع جدیدی از تروریسم روبرو می شویم که با بهره گیری تام از ابزار برای تغییر نگرش ، ایجاد بدبینی ، موضع گیری های هیجانی ، تغییر آداب و رسوم ، تغییر در ارزش ها و هنجارها ، پشت پازدن به میراث فرهنگی ، کم رنگ نمودن معنویات ، حمله به شخصیتها و نظام های سیاسی ، متمایل کردن دیگران به شیوه ها ، روشها ، ارزشها ، هنجارها ، دین و مکتب خود  و غیره ، از اصول  اساسی افراد گروهها یا نظام حکومتی تروریست می باشد .

      یکی از اهداف اصلی تروریسم نوین و جنگ نرم بیگانگان ، تغییر در طرز تلقی و آمادگی روانی Attitude  و  تقویت آیین ناهمنوایی Non- Conformism    جامعه هدف است .

      واژه آمادگی روانی به معنی آمادگی درونی بالفعل برای انجام عملی است قابل رویت و به هر شیوه ، و وضعی است که یک شخص در برابر  اشیای حائز اهمیت و ارزش به خود می گیرد استوتزل J.Stoetzel . آمادگی روانی از نظر می نارد J.Meynard   عبارتست از آمادگی روانی درونی برای انجام عمل به نحوی خاص است و به تجربه یک موجود از وضع یا شرایطی وابسته است که باید با آن مقابله کند.

      آمادگی روانی از نظر ژرژ گورویچ G.Gurvitch   اینگونه تعریف شده است :  " مجموعه ها ، (اکثرا" به صورت بیشتر بالقوه تا بالفعل ) ، یا هیئتهایی اجتماعی که متضمن آمادگی های روانی ، اعمالی حاکی از تنفر یا ترجیح ، آمادگیهای قبلی برای  انجام عمل و بروز واکنشها و گرایشهایی برای تقبل نقش های اجتماعی مشخص ، یک منش جمعی و بالاخره یک چهار چوب اجتماعی هستند که در آن نهادهای اجتماعی  تجلی می کنند و مقیاسهای خاص ارزشی پذیرفته یا طرد می گردند .(4)

     همانطور که از تعریف آمادگی روانی بر می آید ، تلاش گسترده بیگانگان  برای ایجاد حالت تنفر از هنجارهای پذیرفته شده و ارزش های موجود اجتماعی و دینی مردم یکی از اهداف اصلی ترویج سایتهای پورنو ، ضد دینی و ... آنان می باشد به نحوی که به عنوان مثال ؛ برای تغییر نگرش کودکان و نوجوانان نسبت به حیا و عفت و سایر هنجارهای اجتماعی ، افزایش تعداد سایتها و وبلاگهای حاوی مطالب کاملا" مستحجن و تصاویر غیر اخلاقی در دستور کارشان قرار میگیرد ، همچنین  لطمه به خصلت رازداری افراد و تجاوز به حریم خصوصی دیگران در راستای ایجاد ناهمنوایی در آنان بوده که نهایتا" به افرادی بر ضد ارزشها و نظام سیاسی جامعه ای که در آن زندگی می کنند ، تبدیل کنند ، اما ناهمنوایی اجتماعی چیست ؟

     ناهمنوایی تنها نفی همنوایی نیست بلکه مخالفت با آن نیز هست هوادار این آیین کسی است که با عادات رایج و جاافتاده ، عقاید پذیرفته ، ارزشهای مسلط در یک محیط اجتماعی ، مخالفت می ورزد . رفتارش منبعث از انگیزه های آگاهانه و مغایر با ویژگیهای محیط اجتماعی  پیرامون اوست ( که آن را قدیمی ، کهنه و تنگ احساس می کند ) و یا آنکه از واکنش جبلی  مبتنی بر خویش مایه می گیرد که ویژگی آن طغیان ، اعتراض و اختلاف رای است . چنین شخصی( ناهمنوا) می تواند یک فرد گرا ، هرج و مرج گرا یا کژ آیین و یا آنکه یک مبدع ساده باشد ؛ به عادات ، عقاید و ارزشهای رایج در جامعه با تمام قوا حمله می شود من جمله ؛ حجاب ، احترام به هنجارهای اجتماعی ، عفت و حیا ، جایگاه رفیع معنویات و اخلاق ، اعتقاد به معاد و یکتاپرستی ، احترام به شخصیتهای سیاسی مذهبی و مسئولین  نظام ، پرهیز از خشونت و پرخاشگری در محیط اجتماعی ، پوشش های  متناسب اجتماعی و مورد تاکید دین و غیره ، حتی مشاهده شده که اخیرا" توسط سایتها و وبلاگهای مورد حمایت مستقیم بیگانگان و متعاقب آن توسط برخی مدیران وبلاگ ها ( خواسته یا ناخواسته) در قالب  وبلاگهای عاشقانه و شکست عشقی ، ارتباط آزاد دختر و پسر ، اشاعه نا امیدی و افسردگی ، ارزش شمردن غم و اندوه صرف معطوف برای جنس مخالف ، وبلاگهای ضد ارزشی حمله کننده به حریم خانواده و غیره " هیچ انگاری  Nihilism  به طرز بسیار مرموز و زیرکانه ای برای تمام اقشار و سنین خصوصا" نوجوانان و جوانان به عنوان یک ارزش و مد  مطرح می گردد و سعی در ترویج جمله به تمام ارزشهای اخلاقی جامعه دارند در این آیین فلسفی مطرود ، به اعمال ناشناخت انگاری مطلق پرداخته می شود و واقعیت هر آنچه که مردمان یه عنوان موجود و دارا ی هستی می شمارند ، انکار می شود . امروزه حتی با سیاست و ایدئولوژی مشخص و مدون برای ترویج " پوچ گرایی" یا  " هیچ انگاری "  توسط سازمانهای مخوف تبهکاری دشمنان اسلام ، تعریف نشده  مگر  مشخص کردن هدف که آنهم نابودی دین گرایی مسلمانان است به عنوان مثال ، آنها می خواهند از هر طریقی شیطان پرستی را رواج دهند  ، گاهی از انگیزه های صرف جنسی  استفاده کرده  گاهی از مدل های ظاهری عجیب و غریب مو و لباس و گاهی از وبلاگهایی که سخن از شکست  در ( به اصطلاح) عشق دو جنس مخالف از هم و به تدریج زمینه را برای احساس پوچی در مخاطبان ایجاد می نمایند که کارشناسان با بررسی مطالب وبلاگهایی که اکثرا" در فواصل زمانی کوتاه به روز آوری می شوند ، پی خواهند برد که تعداد  ایجاد وبلاگهای عاشقانه و درد دل های عشاق ( جنسی) شکست خورده ، حتی از وبلاگهای شرکت های سود جو با مقاصد مالی هم بیشتر است !

     مطالب کوتاه فوق جهت جلب توجه خوانندگان به اهمیت محیط سایبر در تغییر نگرش کاربران ذکر گردید علاوه بر  حداکثر سوء استفاده بیگانگان از مطالب سایتها و وبلاگ ها ، چت ، تصاویر و تراک ها ، ایمیل ، تبلیغات اینترنتی و غیره ، نباید از توجه دشمن به پدیده موبایل ، پیامک ، ام ام اس ، داستانها و تراک های موجود در تلفن های همراه ( که نگارنده  قبلا" ، به تشریح آن پرداخته) ، غافل بود.

     ساده انگاری است که اگر به عنوان مثال ؛به برنامه و فرایند ترویج مدل رپ صرفا" به عنوان یک مدل جدید مو ، بنگیرم . لازمه ترویج مدل های ظاهری برخی فرقه های ضاله و یا آیین هایی  مانند شیطان پرستی  با هدف ایجاد آمادگی روانی در مردم برای گشت و گذار آزادانه شیطان پرستان با نشانه های ظاهری مخصوص ، باید ابتدا با تغییرات در مدل مو سپس لباس  نوجوانان و جوانان  شروع شود و " رپ " ، عامدا" به عنوان یک هنجار و حتی ارزش نزد جوانان مطرح گردد. نرویج فرقه ها و نحله های نوظهور یکی از مصادیق جنگ نرم محسوب می گردد که معمولا" بر ضد یکتاپرستی ، کتاب آسمانی و سایر عناصر و ارزشهای والای مذهبی اسلامی ، ایجاد و تبلیغ می گردند . و همانطور که اشاره شد  افزایش سایتهای پورنو و مبتذل یا وبلاگ های مرتبط بدان ، در جهت مقابله با دستورات صریح و مقدس اسلامی برای به انحراف کشاندن نسل فعلی به ویژه  نسل نوجوانان و معطوف کردن ذهنشان به سوی هر آنچه که آنها را از توجه به معبود یگانه و دین و اخلاق با ز می دارد ، می باشد .

    در نظر بگیرید که یک نوجوان برای تحقیق در مورد یک موضوع درسی ، موقتا" از شبکه اینترنت استفاده کند و مطلب درسی را جستجو نماید ، در اثر تبلیغات فریبنده و ناجوانمردانه ، به اشتباه به یک سایت یا وبلاگ غیر اخلاقی  با تصاویر کاملا" مستحجن وارد می گردد. و ممکن است به هر دلیل ، قسمتی از وبلاگ دامگستر را بازدید و سپس با کلیک بر سایر لینکها که مسلما" به صورت هدفمند و با موضوعات مشابه ، درج شده ، وارد سایتهای غیر اخلاقی دیگری شود ، طبیعی است که دیدن تصاویر غیر اخلاقی ، خواندن داستانهای مبتذل ، مشاهده تبلیغ فرقه های ضد دینی ، دعوت به اغتشاش ، ضد ارزش خواندن هنجارهای موجود جامعه ، تشویق به بی حرمتی به والدین ، معلمان ، مساجد و شخصیتهای دینی – سیاسی ، تبلیغ برای فروش اجناسی که مربوط به امور جنسی می باشد و صدها احتمال ناخوشایند دیگر تاثیرات سوئی را بر ذهن و حتی جسم وی خواهد داشت  و ممکن است وی را به امور ناشایست دیگر ترغیب نماید . در مورد آثار زیانبار دیدن تصاویر مبتذل ، حتی توسط کارشناسان و محققان خارجی  ، هشدارهایی به خانواده و مسئولان تعلیم و تربیت جامعه داده شده و حتی در کشورهای غربی نرم افزارهایی برای فیلترینگ کامپیوترهای خانگی توسط والدین ، تهیه و به رایگان در اختیار آنان قرار داده می شود که فرزندان خود را از ضررهای بیشمار گشت و گذار  آزادانه در اینترنت ، به دلیل برخی جذابیتهای کذایی بصری ، حسی و جنسی اولیه ، دور نگه دارند .

    اما  امر  فیلترینگ فقط مختص به کشور ایران نیست  خیلی از کشورها در حوزه اینترنت و ماهواره  دارای  قوانین و مقررات یا دستور العمل های مدون و مورد تایید کارشناسان روانشناسی ، جامعه شناسی و تعلیم و تربیت هستند ، اینکه برخی افراد بر اساس تجربه یا سلایق شخصی یا نگرش خود بدون اطلاع  از وضعیت سایر کشورها و بدون  مطالعه علمی از فواید فیلترینگ برای کودکان ، نوجوانان و سایر سنین ، فیلترینگ اینترنتی را ضروری نمی دانند و یا حتی آن را در قالب ادعاهای مختلف مانند ناپسند بودن  سلب آزادی از مردم و غیره به نقد می کشند  ، کافی است از نظر عموم خانواده های دارای فرزند کاربر اینترنت ، آگاهی یابند و در خواستهای مکرر و مداوم آنان را از توجه بیش از پیش مسئولین برای مسدود یا فیلتر کردن سایتهای مبتذل و مخرب ، مطلع گردند و یا هشدار صاحبنظران داخلی و خارجی و کلیه دست اندرکاران تعلیم و تربیت از دبستان تا دانشگاه برای اطلاع رسانی و آسیب شناسی اینترنتی جویا شوند !

    دراینجا به برخی از مضرات و آثار سوء مشاهده سایتهای مبتذل ،به صورت خلاصه اشاره ای می کنیم :

1- اثر اعتیادی

2-تاثیر تشدیدی

3- حساسیت زدایی

4- افزایش تمایل

     اولین تغییری که رخ می‌دهد، اثر اعتیادی است. مصرف‌کننده هرزه‌نگاری به آن معتاد می‌شود. وقتی آنها یک بار از مطالب هرزه استفاده کنند، دوباره به آن رجوع می‌کنند و این روند، بارها و بارها تکرار می‌شود. به نظر می‌رسد که این مطالب،یک محرک قدرتمند جنسی برمی‌انگیزد که به دنبال آن، آزادسازی شهوت، صورت می‌گیرد. هرزه‌نگاری، تصویر بسیار قدرتمند و هیجان‌آلودی ایجاد می‌کند که دائماً به ذهن فرد خطور می‌کند و او آنها را در مخیله خود تفصیل می‌دهد. افراد به هنگام اعتیاد به هرزه‌نگاری، به تنهایی نمی‌توانند از شر آن خلاص شوند و آن را کنار بگذارند. علی‌رغم این که این اعتیاد، عواقب وخیمی‌مثل طلاق، از دست دادن خانواده و مواجهه با قانون (در موارد تهاجمات جنسی، آزار یا سوء استفاده از همکاران) را به دنبال دارد. دومین مرحله، تأثیر تشدیدی است. با گذشت زمان، فرد معتاد نیازمند انواع شدیدتر، آشکارتر، منحرف تر و عجیب و غریب تر مطالب جنسی می‌شود تا «حال جنسی» خود را افزایش دهد. این فرآیند، یادآور اعتیاد به مواد مخدر است. با گذر زمان، همواره یک نیاز رو به افزایش برای موارد تحریک کننده تر وجود دارد تا همان تأثیر ابتدایی را داشته باشد ، که در حوزه خانواده و زناشویی  ، اغلب نتیجة اش دعوا، جدایی یا طلاق است.

سومین مرحله ای که رخ می‌دهد، حساسیت زدایی است. محتویات سایتها ، وبلاگ ها ، کتاب‌ها، مجلات و فیلم‌هایی که ذاتاً شوک برانگیز، شکننده تابوها، غیرمشروع و غیراخلاقی هستند، اما از لحاظ جنسی تحریک کننده اند، به هنگام اعتیاد به هرزه‌نگاری، قابل قبول و عادی می‌شوند. آن گاه فعالیت‌های جنسی تشریح شده در هرزه‌نگاری‌ها (بدون توجه به منحرف یا ضداجتماعی بودن آن) مشروع تلقی می‌شوند. در این مواقع، یک حس رو به رشد «همه این کار را انجام می‌دهند»، به آنها اجازه می‌دهد که کارهایی انجام دهند که قبلاً برای آنها غیرمشروع بود و با عقاید اخلاقی و معیارهای شخصی سابق آنها در تضاد است.

چهارمین مرحله ای که اتفاق می‌افتد، افزایش تمایل برای انجام اعمال جنسی ای است که فرد در هرزه‌نگاری‌ها مشاهده کرده است. این اعمال عبارتند از: بی قید و بندی جنسی، بدن نمایی، شرکت در رفتارهای مرتبط گروهی، عدم مدیریت نگاه ، تعرض به  کودکان، تجاوز به عنف و آسیب وارد آوردن به خود یا طرف مقابل . این رفتار دائماً در آنها رشد می‌کند و به یک اعتیاد جنسی می‌انجامد، به طوری که آنها خود را محصور در آن می‌بینند و دیگر قادر نیستند آن را تغییر دهند یا با آن مقابله کنند. به علاوه، عواقب منفی این اعتیاد در زندگی آنها بسیار بدتر است.

      اخیرا" مسئولین محترم مرتبط با امر فیلترینگ اینترنتی  در یک اقدام ابتکاری تغییراتی را در صفحه پیغام فیلتر بوجود آورده اند و به جای عبارت ساده "... دسترسی .. امکان پذیر نمی باشد " ، و به جای قطع ارتباط خشن و یکطرفه با بیننده صفحه ،  لینک هایی از سایتها و وبلاگهای مفید را در این صفحه قرار داده تا به جای بازدید از یک " صفحه  آسیب زا " ، به کلیک روی لینک های صفحات مفید دیگر سوق داده شود ، با نقد و بررسی  لینک های پیشنهادی این صفحه ،  به مفید بودن آن برای کاربران سنین مختلف ، واقف می شویم  که البته با دسته بندی موضوعی و افزودن لینک  سایت و وبلاگهای ثبت شده در وزارت ارشاد اسلامی  که دارای مشخصات کامل مدیر  مسئول باشند ، می توان تا حدود زیادی جوابگوی سلایق مختلف کاربران بود که این مهم با تشکیل جلسات کارشناسی  متشکل از افراد آگاه ، مسلط و به روز در قالب اتاق فکر و نیز نظر سنجی های علمی متنوع از سنین و اقشار گوناگون و انطباق تظرات و پیشنهادات با موازین قانونی ، دینی و اجتماعی ، میسر خواهد شد .

   به نظر نگارنده اگر قرار باشد در صفحه پیغام فیلتر ، صرفا" لینکهایی قرار داده شود که مورد تقاضای عمومی باشد ، که امر فیلترینگ معنا نخواهد داشت و باید لینک های پیشنهادی بر اساس یک سری موازین هنجاری ، درج گردد . به عنوان مثال ممکن است این روزها به دلیل جذابیتهای کذایی ، وبلاگهای ( به اصطلاح) عاشقانه  یا دوست یابی که معمولا" طرفدار ارتباط آزاد جنسین ، که خود ناخواسته در خدمت جنگ نرم دشمن  قرار خواهند گرفت ، مورد تقاضا یا بازدید تعداد زیادی از  نوجوانان باشند که با مطالعه جامعه شناسانه و روانشناسانه به آسیب زایی آنها آگاه هستیم ، اگر در صفحه پیغام فیلتر ، خبری از چنین وبلاگهایی نیست نباید اصل و اساس  این کار مفید مورد انتقاد مخرب قرار گیرد که؛ آزادی کامل به کاربران برای انتخاب وبلاگ و سایتهای مختلف وجود ندارد ! به یک مثال دیگر توجه فرمایید ؛ این روزها بازیهای کامپیوتری خشن که اخیرا" به بازار غیر رسمی سرازیر شده اند و بعضا" دارای  صحنه های غیر اخلاقی و مستحجن هستند و در اثر تبلیغات وسیع اینترنتی و نیز کنجکاوی ایجاد شده از سوی گروه همسالان ، مورد تقاضای  کودکان دبستانی و نوجوانان راهنمایی و دبیرستان می باشند ( و هر فرد  دست اند کار تعلیم و تربیت از مضرات آنها  اطلاع دارد) ، مسلما" نه سایتها ی فروش و نه وبلاگ های تبلیغ و پیش قراول آنها ، نباید جایگاهی برا ی درج لینک در این صفحه داشته باشند  و اگر چنین باشد صفحه پیغام مسدود یا فیلتر بودن سایت ، آسیب زا خواهد بود که فعلا" به حمد خدا اینگونه نیست .

    ذکر این نکته لازم است که اگر تحقیقات ، مصاحبه و نظر سنجی های علمی در سطح کشور توسط محققان و دانشگاههای معتبر داخلی از والدین و خانواده ها به عنوان قیم و مسئولان قانونی مراقبت و تربیت فرزندان ، انجام گیرد ، آنها با اقدام  گروه محترم مبارزه با جرائم سایبری  در مسدود یا فیلتر نمودن سایتها یا وبلاگهای غیر اخلاقی ، ضد دینی ، و ضد هنجاری ، کاملا موافق هستند و صد البته خانواده ها و والدین متعهد ایرانی در صورت رفع  فیلترینگ  می توانند  رسما" و قانونا"  و به عنوان مسئولان تربیتی خردسالان ، کودکان ، نوجوانان و حتی جوانان خود ، برای دفاع از حقوق فرزندان ، نسبت به مسئولان امر ،  مدعی باشند .  این یک امر طبیعی است که ابتدا بیگانگان و طراحان جنگ نرم و سپس نارفیقان داخلی ، از این اقدامات مسئولان مبارزه با جرائم  سایبری ایران ، خشمگین باشند و اینکه تعدادی که نماینده کل جوانان جامعه عزیز اسلامی و تابع دستورات قرآن و علاقمند معنویات  نیستند ، نسبت به مسدود یا فیلتر  شدن سایتهای حاوی تصاویر و فیلم ها و داستانهای مبتذل و بسیار شرم آور که با دقت و ظرافت  و لطایف الحیل ، اخلاق و معنویات جامعه اسلامی  ایران و به ویژه نظام خانواده و  جامعه بزرگ آموزش و پرورش و دانشگاه را مورد تهاجم قرار داده ، اعتراض داشته باشند ، خواسته عموم مردم دین گرا و ولایتمدار ایران اسلامی نیست و نخواهد بود و پشتیبانی عمومی از فیلترینگ در ایران موجود می باشد .

         به عنوان مصداقی برای این ادعا که خانواده های ایرانی ، پشتیبان  طرح فیلترینگ می باشند ، ذکر می گردد که طی  6 ماهه دوم سال 1388 ، طی 40 جلسه  گفتمان با والدین دانش آموزان  پیش دبستانی تا پیش دانشگاهی ، به عنوان مهمترین درخواست آنان از نظام مقدس اسلامی ، توجه ویژه به محیط سایبر و مقابله با سایتهای مستحجن و ضد دینی و غیره مطرح گردید در این جلسات گفتمان دینی و آسیب های اجتماعی ، مهمترین دغدغه های فکری والدین مورد بررسی قرار گرفت و به ترتیب 3 مورد از آنها بر اساس اهمیت و فراوانی  درج می گردد(*)

1- تصاویر ، فیلم ها ، داستانهای غیر اخلاقی خانوادگی موجود در محیط  اینترنت و گوشی های موبایل.

2- بیم از آسیب اعتیاد به مواد مخدر ، داروهای روانگردان و سایر مخدر و محرکهای نوپدید و اعتیاد به بازیهای رایانه ای و مکالمه موبایل.

3- ارتباطات غیر مجاز قبل از ازدواج دختر و پسر و تمایل فزاینده به ارتباط در دوران تحصیل که معمولا" منجر به شکست تحصیلی و آثار سوء  روانی بر فرزندانشان شده است.

هر 3 مورد فوق الذکر در ارتباط مستقیم با محیط سایبر می باشند و از طریق سایتها  و وبلاگهای مختلف  برای آنها تبلیغ می شده است به عنوان مثال حتی یافتن فرکانس های جدید برای مشاهده برنامه شبکه های مختلف و مبتذل ماهواره ای معمولا" از طریق وبلاگها و سودجویان در خدمت  جنگ نرم دشمن ، صورت می گرفته است.

  اما در یک نظر سنجی که به صورت مصاحبه از 100 کاربر دائمی اینترنت در مورد صفحه جدید پیغام فیلتر ( نه موافق یا مخالف فیلترینگ) ، در مقایسه با پیغام قبلی ، در فروردین و اردیبهشت 89 صورت گرفت ،  80 درصد پاسخ دهندگان آن را از صفحه قبلی بهتر و مفید تر  معرفی کرده  و 100 درصد افراد اعلام کردند که حداقل بر روی یکی از لینک های پیشنهادی  مور علاقه خود کلیک کرده اند . 60 درصد کاربران شکل و نمای کلی و استفاده از رنگ تیره در صفحه پیغام را مناسب ندانسته اند و صفحه روشن قبلی ماندگاری بیشتری در ذهن بیننده ایجاد می نمود . درمجموع این اقدام مفید را نه تنها بی مهری به بازدید کننده تلقی نکرده بلکه قطع الزامی ارتباط با یک پیغام خشن یکطرفه از سوی دست اندرکاران اینترنت کشور را دارای اثرات منفی بر کار بر معرفی کرده اند که صفحه جدید این خصوصیت را نداشته است . (**)

 نتیجه گیری و پیشنهاد

     در شرایط حساس فعلی که متخاصمان به اسلام و ارزشهای مطلوب اجتماعی در قالب  جنگ نرم از هیچ اقدامی برای حمله به دین مبین اسلام ، آداب و ارزشهای مطلوب اجتماعی ، نظام مقدس جمهوری اسلامی فرو گذار نمی کنند  ، نه تنها ضروت وجود فیلترینگ سایتهای ضد اخلاقی ، ضد انسانی و ضد دینی بیش از پیش احساس می گردد بلکه علاوه بر اقدامات سلبی  موثر و مفید ، باید تلاش مضاعف در زمینه اقدامات ایجابی نیز صورت گیرد . روش های موثر تبلیغی مبلغان اسلامی در چند دهه پیش و قبل از ظهور اینترنت ، جالب بود که از وسایل کمک آموزشی مانند کتب مختلف ، قرآن کریم ، کتب احادیث و حتی روش عملی خود به عنوان یک الگوی مورد قبول افراد ، استفاده می کردند ، و امروزه هم خاصیت خود را به هیچ وجه از دست نداده  اما با رواج ابزار و رسانه های جدید باید از آنها حداکثر استفاده را برای تبلیغ دین و حفظ ارزشها ، به عمل آورد . امروزه باید شعار " هر فرهنگی یک وبلاگ " ،  " هر دست اندرکار تعلیم و تربیت یک وبلاگ "  ، هر مبلغ دینی  یک وبلاگ "  ،  " هر مسجد و مدرسه یک وبلاگ یا سایت "  و غیره مورد توجه قرار گیرد و برای تشکیل  " ارتش سایبری  اسلامی "  باید با تمام توان ، گامهایی بلند برداشت که لازمه آن ، همت مضاعف و  کار مضاعف  و متراکمتر است . ضمن آشنایی کلیه مجریان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت از پیش دبستانی تا دانشگاه و حوزه ، از فعالان مساجد ، روحانیون و مبلغان ، برنامه ریزان فرهنگی و آموزشی و غیره با آسیب های اجتماعی نو پدید ، آموزش راهکارهای مقابله با آسیب ها هم با جدیدت دنبال گردد چرا که با توجه به هشدارهای  رهبر فرزانه انقلاب در مورد چنگ نرم ، بر ما دست اندرکاران لازم است تا با تشکیل اتاق های فکر متشکل از کارشناسان خبره و متعهد  و دارای اطلاعات به روز ، با تمام توان در خنثی کردن توطئه های دشمنان اسلام و ایران تلاش کنیم . و این گونه نباشد که خدای ناکرده بر اثر تیلیغات مرموزانه دشمن ، آسیب های  اینترنت را با فرضی ساده انگارانه  به حساب گذر از جامعه سنتی به سوی جامعه مدرن ، طبیعی شدن اوضاع بر اثر مرور زمان ، عادی بودن استفاده همگانی از رسانه های جدید، خود واکسینه شدن استفاده کنندگان از سایتهای مشکلدار ،خصوصیات ویژه دوره نوجوانی و بلوغ ، محدود نکردن فرزندان و  ارضای حس کنجکاوی نوجوان و جوان و غیره بگذاریم.چرا که فرایند آمادگی روانی و ایجاد یا تغییر نگرش توسط دشمن  مستلزم استفاده از تکنیک های مختلف در خط مقدم و پشتیبانی توسط ابزار و افراد در سایر خطوط جبهه مبارزه می باشد به عنوان مثال اگر قرار باشد که دشمن به نظام اجتماعی کل برای نابودی آن حمله کند ، ابتدا باید خرده نظام های آن من جمله نظام سیاسی ، نظام آموزشی ، نظام خانواده و غیره را مورد تهاجم نرم قرار دهد که طبیعی است در ابتدا به کوچکترین ولی مهمترین نظام اجتماعی  یعنی خانواده ، حملات مهلکی خواهد کرد و اگر قرار باشد به عنوان مثال به ترویج بی بند و باری جنسی به عنوان یک هدف کلی بپردازد ، زمینه آن  را با لطایف الحیل به عنوان پشتیبانی ( در اصطلاح جنگی، آتش تهیه) ، مانند عادی جلوه دادن نگاه به تصاویر و فیلم های مبتذل در شبکه های ماهواره ای و  سایتهای پورنو  توسط اعضای خانواده و فرد باید بعد از نگاه و استفاده از آنها و احیانا" تجربه شخصی ، تصمیم به استفاده از آنها را بگیرد یا این بهانه که ؛ سنین نوجوانی و جوانی ، دوره سرکشی و خوشگذرانی محض ( لا ابالیگری) است و با این حیله ذهن والدین را به سویی سوق می دهند که انگار محدود کردن فرزندان در زمینه دیدن تصاویر و فیلم های مبتذل یا گشت و گذار در سایتهای نامناسب و غیر اخلاقی و ضد ارزشی ، ظلم تربیتی به فرزندان بوده و نباید آنها را به هیچ وجه محدود کرد !

 

(1)  و (2)(شبستان اندیشه ص 47) علیزاده ، عبدالرحیم. ویژه نامه شبستان اندیشه . معاونت پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی . 1388

       (3) بیرو،آلن(1966).فرهنگ علوم اجتماعی{ترجمه دکتر باقر ساروخانی(1366)}.تهران:انتشارات کیهان. ص  426

      (4) بیرو،آلن(1966).فرهنگ علوم اجتماعی{ترجمه دکتر باقر ساروخانی(1366)}.تهران:انتشارات کیهان. ص 22

      (5) ویکتور. بی. کلاین ، سایت پزشکان بدون مرز


نوشته شده در پنج شنبه 89/8/27ساعت 3:32 عصر توسط شیطونک نظرات ( ) | |
طراح قالب پیچک دات نت